BIO REX –TRIBUUTTISARJA

BIO REX –TRIBUUTTISARJA

27.2.2015 Uncategorized 0

Bio Rex on palvellut perustamisestaan 4.2.1936 saakka yhtenä Helsingin keskeisimmistä elokuvateattereista. Lasipalatsin arkkitehdit Viljo Revell, Niilo Kokko ja Heimo Riihimäki loivat ajan funkkishenkeä ilmentävän valoisan teatterin, jossa on piipahtanut useampikin maamme merkittävä elokuvaohjaaja, tähti ja muu kulttuuripersoona. Bio Rex oli Adams Filmin lippulaivateatteri, jossa ensi-iltansa saivat niin kansainväliset menestykset kuin kotimaiset uutuuselokuvatkin. Historiansa aikana Bio Rex on ollut Finnkinon, Cinema Mondon ja Bio Rex Cinemas –yhtiön omistuksessa. Teatteri on myös ollut ahkeraan elokuvafestivaalien käytössä ja avajaisnäytöksiä ovat siellä pyörittäneet muun muassa Rakkautta & Anarkiaa, DocPoint, Night Visions ja Helsinki Cine Aasia –festivaalit. Bio Rexissä on erittäin nykyaikainen varustelu: elokuvia voidaan esittää klassisella 35mm:n ja erityislaajalla 70 mm:n sekä digitaalisella tekniikalla. Nyt, teatterin siirtyessä vuoden lopulla Amos Andersonin taidemuseon haltuun, on aika juhlistaa teatterin liki 80-vuotista historiaa. Elokuvien esittäminen ei toki Bio Rexissä tähän omistajanvaihtoon lopu.

Pääkaupunkiseudun elokuvatapahtumat Cinemaja ry ja Lasipalatsin Mediakeskus järjestävät kuluvana vuonna Bio Rex –tribuuttisarjan, jossa esitetään kultakin elokuvateatterin toimintavuosikymmeneltä keskeinen elokuva. Elokuvia alustavat asiantuntijavieraat ja elokuvien teossa mukana olleet. Yhteistyökumppanina toimii Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Elokuvasarjalla juhlistetaan yleisesti teattereiden merkitystä elokuville ja erityisesti Bio Rexiä ja sen keskeistä roolia Helsingin elokuvakulttuurissa.

Elokuvat esitetään sunnuntaisin klo 15:00 alkaen. Sarjan kevätkauden elokuvat ja esityspäivät ovat seuraavat:

8.3. Varastettu kuolema (Nyrki Tapiovaara 1938). 35mm, 90 min, S. Alustaja: elokuvatutkija Outi Hupaniitty

12.4. Linnaisten vihreä kamari (Valentin Vaala 1945). DCP, 98 min, S. Filmiauran nykyiset ja entiset vetäjät kertovat Jussi-palkintohistoriasta

10.5. Sininen viikko (Matti Kassila 1954). DCP, 82 min. Alustaja ilm. myöhemmin

14.6. Asfalttilampaat (Mikko Niskanen 1968). DCP, 78 min. Alustaja tuottaja Marjo Kovanen, Koulukino

Syksyn esityspäivät ovat 9.8., 13.9., 11.10., 8.11., ja 13.12.
Lippuja esityksiin saa LippuRexistä, Bio Rexin aulasta, Mannerheimintie 22-24. Auki arkisin 8:3018, ja esityspäivinä tuntia ennen tilaisuuden alkua. Liput 5€, ei erityisalennuksia. Lippuja myös nettikaupasta (kts. Tilaisuuden webbisivut)

www.biorextribuutti.fi

Varastettu kuolema 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *