• Skip to main content

cinemania.fi

  • Etusivu
  • Blogista

Kansainvälisen elokuva-alan kerma kokoontui Helsingissä

Kansainvälinen elokuva-ala toimijoineen ja edustajineen kokoontui Helsngissä syyskuussa 2019. FFA, eli Finnish Film Affair kutsui Suomen pääkaupunkiin Helsinkiin noin sata elokuva-alalla työskentelevää ja vaikuttavaa ammattilaista tutustumaan alan tuotantomahdollisuuksiin. Esillä oli kaikkein uusin sekä tuleva elokuva-alan tuotanto, jonka lisäksi esiteltiin myös mielenkiintoisia dokumentteja ja lyhytelokuvia..

Helsingin kaupunki ja Finnish Film Affair tekevät jatkuvaa yhteistyötä kehittäen tulevaisuuden elokuva-alaa. Helsingin kaupunki on myös elokuva-alan aktiivisena toimijana Suomen, Latvian ja Viron North Star Film Alliance -yhteishankkeessa ajanjaksolla 2018–2021.

Pieni Suomi ja merellinen Helsinki tarjoavat jotain, mitä monet suuret kansainväliset elokuva-alan tuotantoyhtiöt eivät tarjoa. Intiimit, luonnonläheiset kuvauspaikat sekä nostalginen ja maanläheinen kulttuuri yhdistettynä nykyiseen korkeaan teknologiaan houkuttelee paikalle kansainvälisiä elokuva-alan toimijoita. Vierailijat kokoontuivat muun muassa Savoy-teatterissa ja Finlandia-talolla.

Finnish Film Affair kutsui paikan päälle paitsi median ammattilaisia, myös globaaleja elokuva-alan tuotanto- ja myyntiyhtiöitä sekä festivaalien valitsijoita kaikkialta maailmasta. Kansainvälinen elokuva-alan yhteisö valitsi keskenään helmiä 50 uudesta tai tekeillä olevasta kotimaisesta elokuvasta. Helsingin ja Suomen mahdollisuudet halutaan nähdä globaalien elokuvien ja puhuttelevien dokumenttien uutena tuotantopaikkana. Solar Films ja Helsinki-filmi ovat muun muassa nykyään merkittäviä elokuvan tuottajia Suomessa.

Suomi elokuva-alan ainutlaatuisena pohjoismaisena tuotantopaikkana

Pohjola, sen kulttuuri, tavat ja luonto näyttäytyvät ulkomaalaisille aivan erilaisessa valossa kuin esimerkiksi laaja ja värikäs Intia tai monesta eri kokonaisuudesta rakentuva Amerikka.

Kutsuvieraiden joukolle esitettiin useita suomalaisia elokuvia, kuten Miia Tervon ohjaama ja käsikirjoittama Aurora. Mukana oli muun muassa myös porvoolaisen elokuva-alan monitoimimiehen J-P. Valkeapään ohjaama ”Koirat eivät käytä housuja” -elokuva. Elokuva on alun perin Lapista syntyjään olevan kirjailijan, elokuvantekijän ja sarjakuvataiteilijan Juhana Lummen käsikirjoittama yhdessä J-P. Valkeapään kanssa. Tapahtumassa esiteltiin siis kansainväliselle yleisölle monia suomalaisen viihteen sävyttämiä tv-elokuvia ja ajankohtaisia dokumentteja.

Suomalainen elokuva on kehittynyt ja muuttunut sen syntyajoista todella paljon. Lyhyesti sanottuna esimerkiksi studioelokuvakauden päätyttyä 1960-luvulta lähtien on menty paljon eteenpäin, jolloin Suomi-Filmi Oy, Fennada-Filmi Oy ja Suomen Filmiteollisuus Oy olivat suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Nykyään Suomen valtion Taiteen edistämiskeskus myöntää Elokuvataiteen valtionpalkintoa, joka voidaan myöntää esimerkiksi ohjaajalle, näyttelijälle, käsikirjoittajalle, leikkaajalle tai muulle elokuvan ammattilaiselle.